Mäklare

Denna sida innehåller några länkar som kan vara av intresse för dig som ska köpa bostad av mäklare som säljer lägenheter och bostäder, t.ex. en bostadsrätt till salu om bostaden är en lägenhet.

"Så lurar mäklarfirmorna bostadsköparen" är titeln på ett avsnitt från TV3's program Insider. Ett av problemen är att mäklare lägger egna bud, "lockbud" men mäklarsamfundets vd hävdar att "det snarare är säljarna och inte mäklarna som riggar priserna" och att det är "gamla rykten och skitsnack" som gjorde att 85 procent av 40.000 läsare inte litar på mäklare enligt en fråga som Aftonbladet ställde. Relaterade artiklar till Insider-programmet om de oseriösa mäklarna finns bl.a. på SVD, Vår Bostad och Stockholm City.

LocalEars är en sajt som samlar och presenterar konsumenters omdömen om tjänsteföretag inklusive mäklare. Jämför, betygsätt och hitta erbjudanden från tjänsteföretag i hela Sverige, bl.a. fastighetsmäklare.

För dig som får problem med en oseriös mäklare kan det vara intressant att veta att 'Råd & Rön skriver' i sin artikel "Fakta och råd om att byta, köpa och sälja lägenhet eller hus" att Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet har egna klagoinstanser men att "Än bättre är det att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, arn, som prövar mäklartvister."

Konsumentverket rekommenderar att du kontrollerar att mäklaren är registrerad hos Fastighetsmäklarnämnden eftersom du då vet att det finns en ansvarsförsäkring om något skulle gå fel i själva mäklartjänsten.

Fler länkar till information om fastighetsmäklare

     


Bostadslån
Låna pengar