Ny Bostad - byta lägenheter bostadsrätter hyresrätter köpa bostäder bostadsannonser sälja villor uthyres

Bostadsannonser med lägenheter och bostäder

Hemsidan
Logga in
Visa annons nr
Säljes - Visa
Säljes - Sök
Uthyres - Visa
Uthyres - Sök
Önskas - Visa
Önskas - Sök
Bytes - Visa
Bytes - Sök
Information
F.A.Q. (frågor)
Nyheter

    Nyheter

   

   


 • 2016-08-30

  Tills vidare används nu inte domänen ny-bostad.se längre.
  De statiska sidorna har flyttats till ett annat webbhotell men nu går det inte längre att skapa och söka annonser från en databas, vilket i praktiken betyder att webbplatsen för närvarande inte kan användas för sitt ursprungliga syfte.
  Åtminstone för tillfället. Eventuellt kommer webbplatsen återuppstå någon gång framöver men det är inte något som är bestämt och defintitivt inte datumbestämt.

 • 2012-08-01

  Denna dag lades det till en liten informationstext i forumläret för uthyresannonser, efter förslag från en användare. Informationen ligger intill rutan där man fyller i hyran, och syftet är att upplysa om att det i princip inte är tillåtet att som förstahandshyresgäst ta ut mer hyra av andrahandshyresgästen än vad man själv betalar till hyresvärden. Detta gäller om man hyr ut en helt omöblerad lägenhet, men om man hyr ut en fullt möblerad lägenhet så kan det tillåtas ett påslag på upp till 15%. Läs mer om dessa regler på hyresnämndens websida.

 • 2010-05-05

  Idag raderades för första gången en annons utan en konkret anmälan från någon användare, dvs annonsen raderades endast pga att det fanns mycket goda skäl att misstänka att annonsen var av samma typ som har förekommit ofta den senaste månaden (men rapporterades för allra första gången för ca ett år sedan 2009-04-18), dvs att annonsören svarar tillbaka (till personer som har svarat på annonsen) något i stil med att "...Problemet är att jag är den enda personen som har nycklarna till lägenheten, men jag hoppas att vi kan hitta en lösning på det...".

  Sedan föreslår skurken att du ska sätta in ett depositionsavgift till ett företag som påstås vara en mellanhand som har hand om nycklarna, och kan skicka en faktura som ser ut att komma från ett seriöst företag, men i stället hamnar pengarna på brottslingens konto.

  På den aktuella annonsen hade tio personer hunnit svara innan annonsen raderades och annonsören (dvs email-adressen) spärrades för fortsatt annonsering. Alla dessa tio personer mejlades av Ny Bostad med varningar för den aktuella annonsören, och annonsören har även blivit blivit informerad om detta. Tidigare denna vecka har tre andra annonsörer/annonser/email-adresser raderats/spärrats p.g.a. konkreta anmälningar efter att personer har fått mejl tillbaka med historien om att annonsören är den "enda personen med nycklarna" (se ovan).

  Alla som hade svarat på de tre annonserna fick också mejl från Ny Bostad dvs blev varnade för dessa annonsörer, samt så blev även dessa tre annonsörer (som eventuellt är samma person) informerade om att varningar har skickats ut, samt information om att webbplatsen innehåller många varningar om skummisarnas aktiviteter. Förhoppningen är att skurkarna ska lära sig att det inte lönar sig att försöka lura någon längre eftersom alla besökare blir varnade innan de hinner sätta in några pengar på skurkarnas konton.

  Den här typen av annons har tyvärr varit frekvent återkommande under framför allt våren 2010, och annonserna har följt ett visst mönster, vilket gör det möjligt att bedöma att den senast raderade annonsen med mycket stor sannolikhet var en bluffannons. Nu kanske du undrar hur det kan vara möjligt att göra en sådan bedömning, men det vore olämpligt att avslöja det och därmed riskera att undervisa skurkarna (som kanske läser detta, om de nu förstår svenska) hur de ska bli smartare och svårare att genomskåda i sina bluffannonser.

  Anledningen till den här hårdare attityden är att det blir problem om Ny Bostad avvaktar med att radera en misstänkt annons, eftersom skurkarna ofta väntar med att svara tillbaka tills de har samlat på sig hundratalet mail. Då kan det nämligen plötsligt (samma dag) komma in flera klagomål mot en annons som tidigare har legat ute länge utan att någon alls har klagat. Det blir förstås mer sannolikt för skurken att lyckas lura någon om vederbörande hinner samla på sig email-adresser till många potentiella intressenter innan annonsen blir raderad så att inga fler hinner svara.

  Alla svar till annonsören loggas också via Ny Bostad, dvs det är potentiellt möjligt att Ny Bostad kan mejla varningar till alla som har svarat på en viss annons, men detta blir ett omfattande arbete om det ska utföras manuellt, ifall man ska mejla hundratalet personer.

  Visst går det också att automatiskt göra ett massutskick med varningar till en mängd email-adresser (de som har svarat på en annons) men då kan man riskera att bli svartlistad som spammare och generellt hamna i spam-filter om man skickar ut väldigt många likadana email.

 • 2010-01-04

  De senaste dagarna har några förbättringar genomförts, avseende några problem som har uppstått vid tidigare underhållsarbete, närmare bestämt följande problem har nu åtgärdats:

  • När ett två-mot-ettt-byte sparades så visades det ändå felaktigt som ett ett-mot-ett-byte på så sätt att annonsen visade "Antal bortbytes: 1 finnes" i stället för det nu korrigerade "Antal bortbytes: 2 finnes"
  • Det hade uppstått problem med skrivrättigheter på den katalog på webbhotellets server där bilderna lagras, vilket medförde att bilder inte kunde laddas upp. Observera dock att det inte är helt otänkbart att detta kan tänkas förändras igen, t.ex. om webbhotellet installerar något slags service pack eller gör något annat underhållsarbete på servern så skulle skrivrättigheterna återigen kunna bli mer restriktiva. Var därför vänlig och hör gärna av dig om det uppstår något problem med uppladdningen av bilder, så att problemet kan åtgärdas igen.
  • Ett antal s.k. javascript-valideringar fungerade ej, vilket bl.a. innebar att användaren fick långsammare feedback på vissa inmatningar på sajten i stället för att få omedelbar information i en s.k. popup om att ett värde saknas eller är felaktigt ifyllt. Ett exempel på ett fält som använder en javascript-validering är fältet som visas ovanför en bytesannons där man kan skriva in ett eget annonsnummer. Om man inte skriver in något där men ändå klickar på "Jämför krav" så får man nu återigen se en omedelbar popup-ruta med information, istället för att behöva vänta på en ny websida från webbservern innan felmeddelandet dyker upp på skärmen.
  • Det hade blivit fel på vissa databasfält (t.ex. kommunnamn/ortsnamn eller fördefinierade namn på hyresvärdar) som innehåller någon/några av de svenska tecknen ÅÄÖ som inte visades korrekt. På vissa ställen visades helt andra typer av tecken (som inte ens tillhör det svenska alfabetet) och på andra ställen så användes fel svensk bokstav, t.ex. Ånge stavades Önge, och Åre stavades Öre m.m. De flesta av dessa "ÅÄÖ-stavningsfel" bör nu vara åtgärdade, men det kan fortfarande finnas vissa fält som använder fel svensk bokstav, så hör gärna av dig om du hittar något som är felstavat, t.ex. om du inte kan hitta en viss ort (som innehåller någon/några av de svenska bokstäverna ÅÄÖ) så titta om det inte förekommer någon liknande stavning men med en annan svensk bokstav, och hör då gärna av dig.


 • 2009-09-01

  Sajten ny-bostad.se har flyttat till en ny server. Detta bör inte medföra någon märkbar skillnad, men om du upptäcker något problem, så hör gärna av dig tilll info@ny-bostad.se.

 • 2009-04-18

  På förekommen anledning, närmare bestämt en bluff-annons som raderades den 17/4, så uppmanas alla besökare att läsa informationen under följande rubriker:

  Rapportera oseriösa annonsörer

  Använd alltid sunt förnuft vid dina kontakter med annonsörer

 • 2009-01-22

  Det har varit problem med att mail inte har kommit fram till hotmail-adresser den senaste dagen, vilket t.ex. har inneburit att de som har skickat efter lösenord till sin hotmail-adress inte har fått något. Det har även "studsat" tillbaka email som servern försökte skicka till just hotmail-adresser. Vid tester med några andra adresser från andra domäner (som inte är hotmail alltså) så har mail kommit fram inom en sekund, så det verkar inte ha varit något generellt problem med Ny Bostads mail-funktion. Nu verkar det som hotmail-adresserna kan ta emot mail igen från Ny Bostad's server, så förhoppningsvis var det ett tillfälligt problem med att hotmail-servern tolkade mejlen som spam.

 • 2009-01-13

  Kartlänkarna har uppdaterats så att de oftare fungerar och leder direkt till en karta då man klickar på gatuadressen i någon av annonskategorierna bytes/uthyres/säljes.

 • 2009-01-07

  Denna dag skapades tyvärr en oseriös bostadsannons av en man som ville hyra ut en lägenhet billigt till en kvinna men med kravet att även få ligga med henne. Annonsen (och användarens konto) raderades inom ca 2,5 timmar efter att annonsen skapades, efter att en användare hade anmält den. Om du ser en oseriös annons av liknande karaktär så anmäl den gärna med ett email så att den kan raderas !

  Självklart vore det ett alternativ för Ny Bostad att sluta direktpublicera annonserna och i stället tvinga annonsörerna att vänta på att få sin annons granskad, men det verkar inte befogat att ett oerhört litet fåtal oseriösa personer ska få försämra sajten på det sättet för övriga (den överväldigande majoriteten) seriösa användare. Detta med tanke på att det hittills (under de drygt sex år sajten har funnits) har varit så oerhört sällsynt med denna typ av annonser.

  Till dig som funderar på att sätta in en liknande annons med krav på sexuella tjänster: Tänk på att det är olagligt i sverige att betala för sex, och om du annonserar ut en bostad med en hyra som är sänkt med X kr per månad (jämfört med t.ex. en marknadsmässig hyra, eller en eventuellt specificerad normalhyra) i utbyte mot sexuella tjänster, så tycker antagligen polis, åklagare och domare att detta är samma sak som att betala X kr för sexuella tjänster. Tänk även på att din email-adress som du använder vid annonseringen kan spåras till dig via din internet-levernatör via den s.k. IP-adressen även om du använder en s.k. "anonym" adress t.ex. en hotmail-adress.

 • 2008-10-05

  Den geografiska databasen har uppdaterats på följande två sätt:
  1. Kommunen Heby tillhör Uppsala län (istället för Västmanlands län som den tidigare tillhörde)
  2. Den f.d. kommunen Malung heter numera Malung-Sälen


 • 2008-10-04

  De senaste dagarna har det inkommit flera rapporter om s.k. "Afrika-brev" som har skickats till annonsörer via Ny Bostad's annonsformulär. Den aktuella email-adressen som skräppostaren har använt som kontakt-email är nu spärrad. Däremot finns det förstås inget som hindrar denna användare (eller någon annan) att börja använda en ny email-adress för att fortsätta skicka email.

  Det är svårt att förhindra missbruk om man vill möjliggöra email-utskick, men en möjlighet är förstås att kräva inloggning för att försvåra för användare att skicka email. Den varianten har inte valts (hittills i alla fall) eftersom det också är onödigt omständligt att kräva registrering för det stora flertalet seriösa användare som vill skicka ett seriöst svar på en annons. Om svars-formulären inte fylls i av en människa, d.v.s. om de fyll i automatiskt av en "spam-robot" så finns det en viss möjlighet att försvåra genom att använda sig av CAPTCHA (svårlästa bokstäver i genererade bilder som är svåra för en robot att automatiskt hantera) men de kan även vara svåra för människor att läsa.

  Om problemet med skräppost visar sig öka och bli ett kontinuerligt stort problem kan det bli aktuellt med någon liknande åtgärd för att försvåra för skräppostare att missbruka Ny Bostads svarsformulär (dvs formuläret där man svarar på en bostadsannons). Ny bostads bostadsannonsörer uppmanas att rapportera eventuella missbrukare så att deras försök till ytterligare mail-utskick kan stoppas. Skicka i så fall ett mail (där du även vidarebefordrar skräp-mejlet) till email-adressen 'support"kanelbullen"ny-bostad.se'. (byt ut strängen "kanelbullen" mot @ i den adressen, och adressen skrevs inte ut i klartext här för att förhindra spam-robotar från att plocka in den till ett skräppost-register)

 • 2006-11-26

  Angående problem med epost som "studsar tillbaka":

  Om du som läser dessa rader har fått ett email från Ny Bostad med en länk som hänvisar till denna adress d.v.s.
  http://ny-bostad.se/nyheter/#ny061126
  så beror det på att du bör byta den email-adress som är kopplad till din annons, eftersom den orsakar för mycket manuellt jobb för Ny Bostad's administratör. Du har då i princip tre alternativ:

  1. Logga in och ändra din email-adress
  2. Radera din annons
  3. Ingen åtgärd (vilket antagligen kommer att leda till att Ny Bostad raderar annonsen inom några dagar om det forsätter studsa tillbaka email som kräver manuell vidarebefordring)

  Det har visat sig att vissa email-adresser har börjat krångla lite väl mycket, och kräver nu för mycket arbete av Ny Bostads administratör som manuellt måste vidarebefordra svars-email som "studsar tillbaka" från dessa domäner när annonsören har fått ett svar via svars-formuläret. För närvarande (2006-11-26) gäller problemet två email-adresser som slutar på:

  • @mail.com
  • @mail-me.com
  (men observera att när dessa rader läses kan problemet eventuellt gälla även andra adresser/domäner d.v.s. du kan ha fått ett email med en hänvisning hit till denna websida, utan att du har en email-adress på just dessa två domäner)

  Ny Bostad hyr en plats på en webbserver av ett webbhotell, och detta webbhotell har blivit ombedda av Ny Bostad att försöka se till att email till ovanstående domäner inte blir blockerade, men det har inte lyckats, utan den mailserver som används ligger i någon typ av lista som blir blockerad, och det verkar tydligen vara svårt att lyckas försvinna från den listan så att mailen utan problem kan skickas vidare till dessa email-adresser.

  Konsekvensen av det ovan beskrivna problemet är alltså att när en av Ny Bostad's besökare besvarar på en annons via svarsformuläret, och det svaret skickas vidare direkt till en annonsör som har en email-adress som inte kan ta emot email som skickas från Ny Bostad's mail-server, så kommer mejlet att "studsa tillbaka" till Ny Bostad med ett felmeddelande. Denna typ av returnerade email brukar Ny Bostad manuellt skicka vidare till den avsedda mottagaren.

  Tyvärr har dock problemet nu blivit för stort (tidskrävande) för vissa email-adresser, och just nu är det alltså två stycken email-adresser (på ovanstående domäner) som i princip dagligen får flera mail som manuellt måste vidarebefordras. Därför uppmanas nu dom aktuella annonsörerna som har dessa email-adresser att se till att byta email-adress, alternativt radera sina annonser. • 2006-04-11

  Nu är sajten igång igen efter en tidigare driftstörning. Driftstörningen har även påverkat den automatiska raderingen av annonserna (och email-påminnelserna).

 • 2005-07-05

  Idag den 5:e juli har tyvärr 47 st. av Ny Bostad's annonsörer fått SPAM p.g.a. missbruk av email-svarsformuläret (alla mail som skickas via svarsformuläret loggas, så därför går detta att fastställa)
  Avsändaren var en person som kallar sig "Madam Mary Kone", och det var ett ganska "normalt" skräpmail på engelska. Det som dock inte är särskilt normalt, är att skräppost skickas via ett svarsformulär på detta viset. Ny Bostad's annonsörers email-adresser visas inte synligt, och p.g.a. detta kan de inte inhämtas av spammare så att man hamnar i spam-register (och därigenom börjar få stora mängder spam).

  Vanligtvis brukar skräppost vara automatiska massutskick till miljontals email-adresser som har samlats in till en databas. Den typen av massutskick kräver en väldigt liten arbetsinsats av spammaren, och än så länge verkar det lyckligtvis vara ganska få spammare som orkar skicka manuella skräppost via svarsformulär, men om problemet skulle öka, så finns det nog inget annat alternativ för att hindra detta, än att kräva registrering och inloggning även för de som bara vill svara på en annons.

  Tyvärr skulle det förstås bli omständigare med inloggning, och det lär knappast uppskattas av det stora flertalet användare att man ska behöva registrera sig för att erhålla inloggningsuppgifter, bara för att man vill kunna svara på en annons. Om problemet skulle öka så kan kan det dessvärre komma att bli så att ett fåtal personers missbruk ställer till med mer krångel för den stora majoriteten som sköter sig och enkelt vill kunna svara på en annons utan att behöva registrera sig.

  Det finns endast ett 100-procentigt säkert sätt att aldrig behöva läsa ett enda epost med oönskad skräpreklam, nämligen att inte använda epost över huvud taget.

  Det finns alltså inget sätt att helt eliminera problemet med spam, men det finns några olika varianter för att försvåra att spam skickas till annonsörer på en annons-sajt. Eftersom det ligger i sakens natur att en annonsör vill kunna bli kontaktad, så kommer det alltid att finnas en risk att få oönskat skräpmail.

  Här är några möjliga varianter för hur en annonsör kan bli kontaktad på en annons-sajt:
  1. Annonsörens email-adress visas i klartext.

   Fördel: Det blir lätt för den som svarar på en annons, d.v.s. den som då skickar iväg ett vanligt mail, att påminna sig om vad och till vem man har skickat mail, när man då kan spara det i sin vanliga utkorg/outbox.

   Nackdel: Det är mycket lätt för en skräppostare att automatiskt samla in email-adresser för att sedan göra massutskick.

  2. Annonsören kan via ett svarsformulär bli kontaktad av vem som helst utan att lösenord krävs av den som skickar mail.

   Fördel: Eftersom email-adresserna inte visas så kan skräppostaren inte samla in email-adresser för att göra massutskick. Det är enkelt att svara på en annons för en vanlig användare, utan att behöva registera sig för att skaffa inloggningsuppgifter. Det verkar (åtminstone än så länge) vara få skräppostare som orkar ägna sig åt att skicka skräppost via svarsformulär.

   Nackdel: Det är enkelt för en skräppostare att skicka enstaka manuella skräppost då ingen inloggning behövs. Beroende på hur uthållig skräppostaren är så kan dock vederbörande skicka ganska många email på detta sätt.

  3. Annonsören kan via ett lösenordsskyddat svarsformulär bli kontaktad av alla användare som har registrerat sig d.v.s. erhållit inloggningsuppgifter.

   Fördel: Eftersom email-adresserna inte visas så kan skräppostaren inte samla in email-adresser för att göra massutskick. Det blir lite jobbigare och mer avskräckande för en skräppostare att behöva registrera sig för att kunna svara på annonser.

   Nackdel: Det blir jobbigare och omständigare att svara på en annons inte bara för skräppostare, utan även för vanliga seriösa användare, om dessa tvingas registera sig för att skaffa inloggningsuppgifter. Det blir visserligen svårare för en skräppostare att skicka manuella skräppost, men det finns fortfarande en möjlighet att en ambitiös skräppostare registrerar sig för att skaffa inloggningsuppgifter och sedan hinner besvara många annonser via svarsformuläret med skräppost, innan Ny Bostad hinner spärra skräppostaren. När den skräppostande användaren har blivit spärrad så finns det inget som hindrar att denne registrerar en ny användare för att fortsätta göra manuella skräputskick via svarsformuläret. Dessutom finns det ett motstånd hos många vanliga användare som blir skeptiska när de tvingas registrera sig, eftersom man då misstänker att syftet med registreringen är att samla in email-adresser som kan utnyttjas för massutskick av skräppost.

  4. Annonsörens email-adress kan visas som en bild istället för vanlig text i html-sidan.

   Fördel: En skräppostare kan inte lika enkelt samla in email-adressen för att göra ett massutskick.

   Nackdel: Det är omständigt för en användare att manuellt behöva skriva av email-adressen från bilden. Dessutom är det tekniskt möjligt för en programmeringskunnig skräppostare att automatiskt extrahera email-adressen från alla "email-bilder" m.h.a. OCR-teknologi.

  Ny Bostad använder f.n. alternativ 2 ovan, men om det visar sig att problemet med missbruk av svarsformuläret ökar, så kommer alternativ 3 att användas istället.

  Man kan även tänka sig ytterligare alternativa möjligheter att kontakta en annonserande användare samtidigt som man vill försvåra för skräppostare. Ett sådant alternativ skulle kunna vara att m.h.a. javascript i webbläsaren sätta ihop olika strängar som bildar en email-adress men som inte är helt enkelt att automatiskt extrahera, men det skulle ändå vara möjligt för den som är programmeringskunnig och har bestämt sig för att lägga ner lite jobb på att rippa alla email-adresserna från sajtens annonser. Ytterligare en variant skulle vara att använda ett internt email-system, men det skulle egentligen inte förändra någonting jämfört med alternativ 3 ovan, d.v.s. en skräppostare kan ändå alltid registrera sig och logga in för att manuellt skicka oönskad reklam. Även om sådana utskick inte når fram till användarens vanliga epostlåda så blir ju användaren ändå exponerad för reklamen när man läser ett svar på sin annons i förhoppning att det skulle vara ett seriöst svar.


 • 2005-02-02

  Funktionen för uppladdning av bilder i annonserna fungerar igen. Tyvärr slutade den nämligen att fungera i samband med en uppdatering som webbhotellet gjorde i januari, p.g.a. att en bieffekt av uppdateringen var att skrivrättigheterna på servern påverkades.


 • 2004-09-17

  Ny Bostad's lägenhetsannonser kan nu även hittas av alla som besöker allaannonser.se
  Du som sätter in en gratis lägenhetsannons hos Ny Bostad kan alltså numera automatiskt få din annons hittad av följande fyra sajters besökare:


 • 2004-09-03

  Förut fick man en email-kopia på sitt svar när man svarade på en annons via svarsformuläret för att man enklare skulle kunna hålla reda på vilka annonser man har svarat på och vad man skrev i sitt svar. Eftersom det var ganska många som blev förvirrade och inte uppmärksammade rubrikraden på mejlet där det stod att det var en kopia så har nu den funktionen tills vidare avskaffats men kanske en liknande, men tydligare, funktion återkommer nån gång i framtiden.


 • 2004-08-26

  Det har sedan ca kl elva igår förmiddag varit problem med mail-funktionen men nu fungerar den återigen. Det har alltså inte gått att beställa lösenord eller använda svarsformuläret för att svara på annonser. Problemet hade inget med gårdagens förändring (se nedan 2004-08-25) av sättet som email-svar skickas. Den nya funktionen från gårdagen installerades nämligen ca kl två på natten och testades och fungerade som den ska. Sedan slutade all mail plötsligt att fungera ca kl elva och var ur funktion till idag ca kl 20 dvs drygt ett dygn. Anledning till detta problem visade sig vara att webbhotellet bytte adress till email-servern utan att meddela Ny Bostad.


 • 2004-08-25

  Fr.o.m. idag används en email-adress från Ny Bostad, närmare bestämt SvaraInteTillDennaEmailAdress@ny-bostad.se när man svarar på en annons via svarsformuläret. Tidigare så användes email-adressen från användaren som svarar på en annons som avsändare, men eftersom det kan leda till problem när mail-servern ny-bostad.se sätter en avsändare-adress från en annan domän så har detta nu ändrats för att elimimera den typen av problem.

  Ett problem som kunde uppstå var nämligen t.ex. att den mottagande mail-servern betraktar det inkommande mejlet som skräppost när den avsändade domänen inte överensstämmer med domänen i användarens email-adress. Det är kanske (endast Microsoft vet...) därför som mail från Ny Bostad ibland har hamnat i skräppostkorgen hos Microsoft/Hotmail användare.

  Å andra sidan har alltid mail-utskicken med lösenord haft en adress från domänen ny-bostad.se som avsändare, men även dessa mail har ibland automatiskt hamnat i skräppostkorgen för hotmail-användare. Detta skulle möjligen kunna bero på att Microsofts filter har noterat att Ny Bostad ofta i andra fall (d.v.s. när någon har svarat på annonser via svarsformulär) har skickat mail med avsändare som inte kommer från ny-bostad.se så att de därför felaktigt har valt att betrakta alla mail från ny-bostad.se som skräppost oavsett om det aktuella mejlet skickas med överensstämmande domän och email-adress.

  Numera används alltså istället SvaraInteTillDennaEmailAdress@ny-bostad.se som avsändare men en nackdel med detta jämfört med att använda den korrekta avsändar-adressen är att det blir lite extra jobb för annonsören när vederbörande får ett svar som denne vill svara på eftersom man inte kan klicka på "Svara-knappen" i email-programmet och sedan utan vidare skicka iväg sitt eget svar tillbaka, utan man måste då även manuellt ändra mail-adressen så att man inte svarar till ovan nämnda adress. Detta påpekas dock överst i mejlet så att man inte bör missa det.


 • 2004-06-08

  Ny Bostad's lägenhetsannonser kan nu även hittas av Studentannonser's besökare.
  Du som sätter in en gratis lägenhetsannons hos Ny Bostad kan alltså numera automatiskt få din annons hittad av följande tre sajters besökare:


 • 2004-03-18

  Nu beskriver sidan med information om demonstrationsannonserna hur man kan söka bytesannonser med ömsesidiga matchningar. Syftet med demoannonserna är att man ska kunna experimentera och söka mot annonser som faktiskt finns i databasen för att förstå hur sökningen fungerar. Den länkade informationssidan ovan innehåller länkar till sökformulär som ger träffar på dessa demoannonser i olika kategorier av bytesannonser, och genom att göra smärre justeringar i sökformulären så kan man konstatera hur sökmatchningen fungerar. Observera att demoannonserna inte visas i normala fall, när man t.ex. klickar på länken "Bytes - Visa" på hemsidan utan demoannonserna visas endast om man har markerat i kryssrutan i sökformuläret för bytesannonserna för att man vill experimentera med sökfunktionen och se vilka markeringar som ger matchningar respektive inte ger matchningar i sökresultatet. Observera dock att principen för matchningarna även beskrivs på informationssidan om bytesannonser


 • 2004-01-22

  Nu är denna sajt med bostadsannonser igång igen efter att ha varit ur drift en månad (se kommentaren nedan från 2003-12-22). Det har varit många saker som har krånglat, bl.a. så har webbhotellet upphört med .NET på sina Windows 2000 servrar vilket innebar att sajten måste flyttas till en Windows 2003 server, men dessvärre hade den servern en lite äldre version installerad av databashanteraren MySQL som till slut visade sig innehålla en besvärlig bugg som yttrade sig på så vis att vissa databasfrågor tog en evighet och därmed gjorde att hela sajten i sin tur hängde sig, och även för övriga användare så blev den oåtkomlig. Därför har Ny Bostads program (inkl. databasfrågorna) varit avinstallerat från sajten under största delen av denna månaden, förutom då felsökning online har pågått, så att åtminstone de statiska html-sidorna har kunnat visas för att besökarna inte skulle tro att sajten är nedlagd. Slutligen ett tips till dig som eventuellt använder MySQL och har problem med extremt långsamma sql-satser som innehåller natural join: Om ni använder version 4.0.12 eller äldre så bör ni genast uppgradera ! (p.g.a. denna bugg).


 • 2003-12-22

  Ett tekniskt problem uppstod i samband med att programmet uppdaterades (ominstallerades) på en av webbhotellets servrar strax innan jul. Det har ännu inte (denna sida/kommentar uppdaterades 2004-01-06) funnits tillräckligt med tid över för felsökning för att kunna åtgärda problemet och detta bl.a. p.g.a. jul/nyårshelger samt allmän tisbrist även efter nyår. Observera att denna gratissajt är ett fritidsprojekt som inte genererar några intäkter d.v.s. det är inte möjligt att försörja sig på Ny Bostad och ägna särskilt mycket tid åt sajten, men förhoppningsvis kommer den att kunna vara igång igen någon gång under januari månad.


 • 2003-11-27

  Alla annonser har nu skapats eller uppdaterats inom de senaste 30 dagarna. Tidigare kunde annonserna ligga kvar betydligt längre om inte annonsören aktivt valde att radera, men nu måste alltså annonsörerna göra ett aktivt val att förlänga annonserna annars raderas dom automatiskt efter högst 30 dagar. Annonser kan dock automatiskt raderas tidigare än 30 dagar om ett sista datum för budgivning har angivits i en säljes-annons eller när 't.o.m. datumet' har passerat i en hyres/uthyres -annons. Annonsörerna får en email-påminnelse om att annonsen måste förlängas innan den automatiskt raderas, vanligtvis 7 dagar innan om möjligt (men det är förstås inte möjligt att få en påminnelse 7 dagar innan om man t.ex. idag skulle skapa en säljes-annons med sista budgivningsdatum imorron). Denna förändring med påminnelsefunktion och automatisk radering har nyligen genomförts successivt men fr.o.m. 2003-11-27 har det alltså helt slagit igenom så tillvida att ingen av annonserna nu har varit orörd mer än 30 dagar.


 • 2003-10-21

  Nu fungerar det återigen att beställa lösenord för att annonsera för användare med email-adresser från spray. Tidigare (troligen hela perioden 2003-08-22 -- 2003-10-20) har man inte kunnat få lösenord skickat till sin spray-adress eftersom Ny Bostad's nya webbhotell har haft (nu åtgärdat) en felaktig konfigurering på mailservern som skickar mail. "Tyvärr" fungerade det däremot att skicka mail till nästan alla övriga mailadresser eftersom övriga mottagande mailservrar tydligen är mer flexibla när det gäller att kunna ta emot mail även om protokollet inte används helt korrekt. ("Tyvärr" syftar på att om alla mailservrar hade haft lika hårda krav som spray så hade felet naturligtvis upptäckts på en gång när Ny Bostad började använde mailservern eftersom tester då skulle ha visat att inga mail kom fram)


 • 2003-10-08

  Nyheter:
  • Bytesannonsörer kan nu enkelt få fram ett sökformulär som ungefär motsvarar deras annons genom att i sin egen bytesannons klicka på länken "Sökformulär för denna annonsören".

  • Förbättrad (mer flexibel) beräkning av den totala kostnaden för en bostad till salu. Nu kan man nämligen välja kontantinsats samt räntesats, och dessutom välja att spara dessa båda värden som cookies för att slippa mata in dem varje gång på beräkningssidan. Observera dock att en sådan cookie inte påverkar den beräknade kostnaden i kolumnen ca/mån (som man kan välja att visa i sökresultatet) eftersom denna siffra av prestandaskäl är beräknad i förväg och alltså inte beräknas dynamiskt via en eventuell individuellt satt cookie.

  • Det finns en ny sökparameter för det avancerade sökformuläret för lägenheter och andra typer av bostäder till salu närmare bestämt kan man söka på "sista datum för budgivning".

  • Nu kan man bli påmind om sitt användar ID och lösenord genom att skriva in sitt annonsnummer. Förut fanns det bara en funktion där man kunde välja att skriva in email-adress, men nu kan man även skriva in sitt annonsnummer i samma textruta på annonsera-sidan.  "Nygamla nyheter" (sånt som har funnits förut innan bytet av webbhotellet i början av augusti):
  • Man kan återigen ändra vilka kolumner som ska visas i sökresultatet för säljes- och uthyres -annonser genom att klicka på länken i slutet på sidan som visar sökresultatet.

  • Funktionen för detaljerade jämförelser är återställd.


  Buggfixar:
  • När man försökte skicka efter ett lösenord genom att fylla i en email-adress som innehöll en stor bokstav så visades ett felmeddelande om att inte email-adressen verkar vara korrekt. Detta är nu åtgärdat förstås, efter att Ny Bostad själv har upptäckt felet, men märkligt nog har ingen användare påtalat detta fel (det torde vara ganska vanligt att folk använder stora bokstäver i sina email-adresser...)

  • Ett antal datumrelaterade sökparametrar i sökformulären som har varit ur funktion sedan början av augusti, vilket har märkts på så sätt att ifyllda datum inte alls har påverkat sökresultatet. Närmare bestämt gäller det sökparametrarna "Annonsdatum", "Datum för senaste uppdatering", "Datum för nästa allmänna visning", samt "Uthyrningsperiod", som nu fungerar igen.

  • De avancerade sökformulären för säljes- och uthyres -annonser har en knapp för balkongkrav på lägenheter som man kan klicka på för att smidigt markera/avmarkera ett antal kryssrutor på en gång. Denna knapp har tydligen varit ur funktion (troligen sedan i början av augusti) men fungerar nu som den ska igen.


 • 2003-08-22

  Fr.o.m. idag kan man annonsera igen. Sajten har varit mer eller mindre avstängd drygt två veckor i samband med byte av både webbhotell och programmeringsspråk. Närmare bestämt så har det inte varit möjligt att skapa några annonser mellan 2003-08-03 och 2003-08-21.


 • 2003-07-03

  Diverse förändringar, bl.a. följande:

  • Två buggfixar för sökningen av bytesannonser:

   1. Sökresultatet som visade "2 mot 1 -byten" d.v.s. annonser där annonsören har två bostäder att byta bort innehöll ett lite fel, närmare bestämt så visades de båda bostäderna under varandra på varsin rad, men samma gatnamn visades alltid, d.v.s. gatnamnet för den ena bostaden användes även för den andra...

   2. Sökresultatet som visade "1 mot 2 -byten" (eller "2 mot 2") d.v.s. där annonsören önskar sig två bostäder i byte visade förut ofta ett felmeddelande (något i stil med "SQL_BIG_SELECTS...") men det bör det inte göra numera.

  • Två förändringar som förhoppningsvis kommer att leda till att fler av kartlänkarna kommer att fungera:

   1. Sveriges näst bästa sajt, närmare bestämt Eniro används nu som kartsajt i stället för Eniros kartor. Den främsta anledningen till att Eniros kartor är bättre är att om inte kartlänken fungerar så får man där se ett formulär så att man kan redigera adressen manuellt, medan Gula Sidorna bara visar en XML-fil med ett felmeddelande om länken inte fungerar. Ofta kan man nämligen ändra adressen själv i formuläret så att den fungerar, p.g.a. att annonsörer ibland skriver lite fel, och det vanligaste felet är att man skriver mellanslag eller inte skriver mellanslag innan "gata" eller "väg". Exempelvis om en annonsör har skrivit adressen "Söderberga gårds väg" så får du inte se en karta, men du får se ett formulär på Eniros sajt så att du själv kan gissa adressen och ändra till "Söderberga gårdsväg" så att du då får se adressen på en karta. (För övrigt används fortfarande Maporama som kompletterande kartsajt också, eftersom den faktiskt ibland kan vara bättre på att hitta vissa adresser, och där har man också möjlighet att ändra på adressen i det formulär som visas)

   2. Annonsörer som vill sälja, hyra ut eller byta lägenhet eller annan bostad kan (och måste) nu markera om kartlänkarna ska genereras genom att använda postorten alternativt kommunen. Oftast fungerar det med postorten, och förut var det alltid den som användes såvida inte annonsören markerade att länken inte fungerade. Nu finns det i stället en lista med tre alternativ för respektive kartsajt (Gula Sidorna och Maporama) där man måste välja något av alternativen postort, kommun, eller att ingen av dem fungerar. Man måste dessutom aktivt välja något av dessa tre, medan det förut var enkelt att snabbt slarva förbi kryssrutan vilket ledde till att många felaktiga länkar visades (om du är en återkommande besökare som tycker det fungerade ganska bra förut också så kan det bero på att Ny Bostads webmaster ofta gick in och ändrade manuellt på länkar som inte fungerade).

  • Man behöver nu inte "sikta så noga" på kryssrutor/checkboxar (både i sökformulär och annonsformulär) under förutsättning att man har en hyfsat modern webbläsare, utan det räcker att man kryssar någonstans på den texten som visas intill respektive kryssruta. Exempel:

  • Sökresultatet för bostadsannonser av typen önskas hyra/köpa har nu också fått annonsnumret som den klickbara länken. Det blir mer konsekvent nu eftersom man sedan tidigare har klickat på annonsnumret i alla övriga annonskategorier också. Dessutom är det mer logiskt också jämfört med att klicka på datumet vilket man gjorde förut, eftersom ett klick på ett datum snarare borde visa en lista över alla annonser ett visst datum än en specifik annons... Det är också enklare att hitta tillbaka till annonsen om man tydligt ser annonsnumret i sökresultatet och inte bara i internet-adressen när man har klickat på den.

  • Kolumnen "kommuner" i önskas hyra/köpa -annonserna visar namnet på en kommun (eller ett län om annonsören har markerat ett helt län) och om annonsören har markerat flera kommuner så visas endast en kommun samt suffixet " m.m.", t.ex. "Stockholm m.m.". Den kommun som visas i sökresultatet var förut alltid den första i bokstavsordning, men numera ges prioritet till de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, d.v.s. om någon av dessa har markerats så är det den som visas i sökresultatet, men annars är det den första i bokstavsordning som gäller för övriga kommuner. Anledningen till att frångå bokstavsordningen för storkommunerna är helt enkelt att många vill bo i t.ex. Stockholm med omnejd, men allra helst då i centrala Stockholm, så då är det mer rättvisande (i de flesta fall) att också visa storstaden i sökresultatet.

  • Sökformulären för säljes, uthyres samt bytes har nu en kryssruta som gör att man kan välja att endast söka de bostadsannonser som innehåller minst en bild eller ritning. Sökresultatet visar en asterisk ( * ) i kolumnen "Yta" om annonsen innehåller en ritning, och en asterisk i kolumnen "Gata" om annonsen innehåller minst en bild. Om du inte kommer ihåg vad asteriskerna i respektive kolumn betyder och har en modern webbläsare, t.ex. Internet Explorer 6 eller Netscape 7 så kan du hålla muspekaren stilla över en kolumnrubrik, t.ex. kolumnen "Gata" i sökresultatet så får du se en liten hjälptext som förklarar vad asteriskerna betyder. (Kolumnen annons i sökresultatet för byten kan t.ex. innehålla en eller två asterisker, där två asterisker betyder att annonsören har minst två bostäder som byteskrav medan en asterisk betyder att annonsören kan byta bort mer än en bostad. Det sistnämnda framgår i.o.f.s. oftast tydligt i alla fall när man visar annonserna sorterade i datumordning eller på annonsnummer, men om man sorterar på något annat t.ex. antal rum så kan de olika bostäderna som ingår i annonsen "komma ifrån varandra" och då fyller en enkel asterisk i den kolumnen en funktion). Naturligtvis skulle det som ett alternativ till dessa asterisker kunna finnas vanliga kolumner istället som visar respektive information men syftet med att använda asterisker istället är att spara plats på bredden eftersom alla kanske inte har en upplösning som gör att alla kolumner får plats.

  • De flesta av Ny Bostads websidor är nu XHTML- och CSS-validerade, vilket betyder att koden i websidorna följer de standarder som organisationen World Wide Web Consortium (w3c) har specificerat och därmed ska sidorna visas korrekt i alla webbläsare som stöder dessa standarder. Tyvärr är det än så länge förhållandevis få sajter som bryr sig om att validera sina sidor och många testar bara att det fungerar med Internet Explorer, och om man då har glömt att t.ex. stänga en html-tabell så kan det innebära att tabellen inte visas alls i vissa webbläsare. Genom att se till att websidorna är validerade så ökar man alltså chansen att det fungerar som det ska för de flesta användare (om du vill testa att validera html- eller xhtml-koden på en valfri websida så kan du göra det från w3c's MarkUp Validation Service genom att där skriva in en internet-adress i URI-fältet)


 • 2003-05-17

  Nu finns det även bytesannonser för dig som vill byta bostad.

  En annan nyhet är att sökresultatet (förutom i önskas-annonserna förstås som inte kan ha en specifik adress/karta) innehåller två länkar, dels annonsnumret som leder till mer information om annonsen, och dels att gatunamnet oftast går att klicka på som då leder direkt till en karta, antingen Gula Sidorna eller Maporama beroende på vilken som ev. fungerar.

  Dessutom kan man nu ladda upp ritningar och bilder i annonserna upp till max 200 kb per objekt som bortbytes, säljes eller uthyres.


 • 2003-02-18

  Ett fel i sökningen åtgärdades, och närmare bestämt så gällde det sökningar där sökparametern 'Datum för senaste uppdatering' användes i det avancerade sökformuläret för bostäder till salu.

  Felet bestod av att sökresultatet helt enkelt inte visade gamla annonser som nyligen hade uppdaterats, och felet hade funnits i ca tre dagar p.g.a. att det uppstod i samband med en omstrukturering av vissa databasfält som en förberedelse inför den kommande annonskategorin med bytesannonser.


 • 2003-02-12

  Det finns nu en 'Visa annons nr' -sida som gör att man lätt kan hitta en annons om man känner till annonsnumret.
 • 2003-01-31

  Ny Bostad har nu även köpes/önskas hyra -annonser.
 • 2002-10-12

  Ny Bostad är nu tillbaka online efter att ha varit avstängd några dagar för diverse underhållsarbete.

  Här är några av förändringarna:

  • Det finns nu ytterligare en upplåtelseform som annonsörer kan välja: Andelsrätt

  • Det är nu enklare för annonsörer att logga in och beställa lösenord, med separata formulär för dessa två funktioner. Dessutom är de automatiskt slumpgenererade lösenorden numera enklare utan utrymme för missförstånd/feltolkningar p.g.a. liknande tecken. De innehåller t.ex. aldrig siffran 0 eller bokstaven O, och inte heller siffran 1 eller bokstaven l eller I (eftersom dessa kunde orsaka problem med att lyckas logga in första gången)

  • Kolumnen Avgift i sökresultatet visar (som tidigare) månadsavgiften för bostadsrättslägenheter, men för övriga objekt så visar den numera summan av driftskostnader och eventuella fasta kostnader (eller månadsavgift för t.ex. bostadsrättsradhus). Förut visades endast de fasta kostnaderna som många annonsörer väljer 0 på och fyller i alla kostnader i en klumpsumma i fältet driftskostnader.

  • Kolumnen som tidigare hade rubriken Månadskostnad i sökresultatet heter numera ca/mån för att poängtera att detta är en approximativ automatiskt beräknad kostnad. I sökformuläret samt inne i annonsen (där det finns mer plats på bredden) så används fortfarande ordet Månadskostnad men där står det också 'ca' i fet stil, och när man klickar på länken intill siffran så ser man också tydligt hur den är beräknad.

  • Det finns nu en sökparameter även för visningsdatum (man kan t.ex. välja att bara se annonser med visning inom den kommande veckan)

  • När man sorterar annonserna på visningsdatum så visas de nu i en mer naturlig ordning första gången man klickar på rubriken i sökresultatet. Först visas nu de objekt vars visningar ligger närmast i tiden (förut var det tvärtom) men som vanligt gäller det för alla kolumner att vartannat klick på en viss kolumn gör att resultatet sorteras i omvänd ordning

  • Byggnadsår är en obligatorisk uppgift för annonsörerna men eftersom inte alla känner till årtalet så har de nu fått en extra kryssruta i annonsformuläret där de kan ange att det är ungefärligt och göra en så bra gissning de kan. Om annonsören har markerat den kryssrutan så visas 'ca' innan årtalet i annonserna (däremot framgår det inte i sökresultatet att det rör sig om en approximation)

  • Byggnadsåret visas nu också som 'default' i sökresultatet, men kan som vanligt ändras via länken 'Ändra vilka kolumner som ska visas på denna sida' som visas längst ner på sidan med sökresultatet.

  • Annonsörerna har nu fått extra kryssrutor i sina annonser där de kan markera om någon av (eller båda) kartlänkarna som används (till Gula Sidorna respektive Maporama) inte fungerar och därmed inte ska visas. Förhoppningsvis kommer annonsörerna att hjälpa till med detta, så att onödiga länkar (som ändå inte fungerar) inte alls kommer att visas och lura alla som klickar på dem och blir besvikna...


 • 2002-08-04

  Ny Bostads annonser kan nu även hittas ifrån AnnonsGuiden i kategorierna 'Lägenheter' samt 'Villor & Hus'.
  När en annonsör har skapat en annons hos Ny Bostad så bör den bli tillgänglig för AnnonsGuidens besökare inom ca 5 minuter.
 • 2002-08-01

  Ny Bostad startade verksamheten.

Byta bostad
Sälja bostad
Hyra bostad
Stockholms innerstad
Länkar
Fler länkar