Ny Bostad - byta lägenheter bostadsrätter hyresrätter köpa bostäder bostadsannonser sälja villor uthyres

Bostadsannonser med lägenheter och bostäder


Hemsidan
Logga in
Visa annons nr
Säljes - Visa
Säljes - Sök
Uthyres - Visa
Uthyres - Sök
Önskas - Visa
Önskas - Sök
Bytes - Visa
Bytes - Sök
Information
F.A.Q. (frågor)
Nyheter

Information om bytesannonser

Generell information om sökning av bytesannonser

När man kommer till sökformuläret via länken från hemsidan som heter 'Byten - Sök' eller kommer dit genom att ha klickat på länken 'Ändra sökningen' på sidan med sökresultatet efter att ha gjort en sökning med länken 'Byten - Visa' (som visar samtliga bytesannonser) så kommer formuläret att vara inställt på att visa alla bytesannonser. Man behöver då inte fylla i hela formuläret för att kunna göra en sökning. Faktum är att man behöver inte fylla i något alls, men då är det inte heller någon mening med att använda sökformuläret.

Det är meningslöst att markera samtliga alternativ inom en tabellcell (t.ex. alla bostadstyper eller alla upplåtelseformer) eftersom det har samma effekt som att inte markera något alls, dvs man begränsar då inte sitt urval.

Det är alltså bara meningsfullt att göra markeringar på bostadstyp om man endast är intresserad av färre än samtliga alternativ (till skillnad från att vara intresserad av samtliga) t.ex. om man endast vill byta till sig en lägenhet eller ett radhus så bör man markera de alternativen om man inte är intresserad av att byta till sig en villa eller gård o.s.v. men det är alltså meningslöst att markera samtliga alternativ.

På motsvarande sätt är det för upplåtelseform bara relevant att göra en eller flera markeringar om man inte markerar alla alternativ, t.ex. om man vill byta till sig en bostadsrätt eller hyresrätt så kan man markera de två alternativen om man inte är intresserade av övriga säljes-alternativ såsom tomträtt, äganderätt eller arrende.

Markeringar inom en tabellcell är "ELLER-krav", d.v.s. om du markerar att du är intresserad av lägenheter och villor och fritidshus så betyder det att du i sökresultatet får matchning på alla bostäder som är en lägenhet ELLER en villa ELLER ett fritidshus. På motsvarande sätt om du markerar hyresrätter och bostadsrätter så betyder det att du får matchningar på bostäder som är antingen en hyresrätt ELLER bostadsrätt (detta gäller vid sökning av 'Permanent byte', se mer info nedan om vad som händer om man även söker lånbyte).

Markeringar mellan olika tabellceller binds ihop som "OCH-krav", d.v.s. om du t.ex. markerar att du är intresserad av lägenheter och villor samt att du är intresserad av hyresrätter eller bostadsrätter så betyder det att du får matcningar på bostäder som är "lägenhet eller villa" OCH "hyresrätt eller bostadsrätt", med andra ord någon av följande fyra möjligheter om du är intresserad av ett permanent byte:

 • Lägenhet som är hyresrätt
 • Lägenhet som är bostadsrätt
 • Villa som är hyresrätt
 • Villa som är bostadsrätt
OBS! Resultatet ovan gäller endast om du har markerat varaktigheten 'Permanent byte'. Om du även är intresserad av lånbyte så kan du få träffar på andra typer av objekt om annonsören vill göra lånbyte.
Mer information om upplåtelseform och bytets varaktighet
Information om områdessökning med ett exempel

De flesta större kommuner har områden definierade åtminstone på en nivå medan de större kommunerna har områden definierade på två nivåer. Stockholm t.ex. har 18 st. kommundelar på nivå 1 (t.ex. 'Kungsholmen' i innerstan med sju stadsdelar på nivå 2, eller 'Kista' eller 'Hägersten' som är förorter med tre respektive fem stadsdelar på nivå 2). Dessa tre kommundelar på nivå 1 illustreras visuellt nedan tillsammans med dess undernivåer (men det finns alltså ytterligare 15 kommundelar på nivå 1 i Stockholm som inte visas nedan).

 • Stockholms län
  • Stockholm
   • Kungsholmen
    • Fredhäll
    • Kristineberg
    • Kungsholm
    • Lilla Essingen
    • Marieberg
    • Stadshagen
    • Stora Essingen
    • Östra S:t Göran
   • Kista
    • Akalla
    • Husby
    • Kista
   • Hägersten
    • Fruängen
    • Hägersten/Axelsberg-Stensborg/Örnsberg
    • Hägerstensåsen
    • Mälarhöjden
    • Västertorp

Antag nu att du har en bostad i Fruängen som du vill byta bort. Då ska du i sökformuläret markera Fruängen som ditt eget område genom att först markera Stockholms kommun och sedan klicka på knappen 'Välj kommundel' så att en ny lista visas som innehåller alla kommundelar i Stockholm. När du har gjort det så kommer du i sökningen att matchas mot annonsörer som bl.a. (man kan förstås definiera många önskade områden) vill ha bostad i Fruängen eller hela Hägersten eller hela Stockholms kommun eller hela Stockholms län. Med andra ord så görs en sökmatchning även mot alla större områden som det mindre området tillhör. Däremot slipper du se annonser där annonsören bara kräver innerstan, t.ex. Kungsholmen, eller annonsörer som bara har definierat Hägerstensåsen och Västertorp som intressanta områden i Hägersten och alltså inte är intresserade av hela Hägersten. Om ditt område ligger precis på gränsen mellan två områden, t.ex. mellan Fruängen och Västertorp så kan du också med CTRL-tangenten markera flera områden så att du även kan bli matchad mot de som söker bostad i Västertorp. Det är f.ö. områdes-gränsfall som är anledningen till att det är möjligt att markera flera kommundelar när det gäller den egna bostaden eftersom den förstås bara kan finnas på ett ställe...

Demonstrations-annonser


Antal bytesobjekt

I sökformuläret kan man välja mellan följande typer av byten när man gör en sökning:
1-1 , 1-2 , 2-1 , 2-2.
Om man har fler än två bostäder att byta bort så kan man försöka hitta ovanliga annonser där det krävs fler än två i byte genom att klicka på länken "Övrigt byte" (då används inte sökformuläret alls och troligtvis kommer det att finnas förhållandevis få annonser med fler än två som byteskrav så att en detaljerad sökfunktion därför inte kommer att bli nödvändig).

Kryssrutan "Ignorera 1-2 vid 1-1 sökning"
(relevant för dig som har en och vill ha en)

Kryssrutan "Ignorera 1-2 vid 1-1 sökning" har betydelse endast om man använder den tillsammans med det alternativet i listboxen ovanför som heter '1-1 byte (du har 1 och vill ha 1)'. Genom att markera den rutan när man gör en 1-1 sökning så får man inga matchningar på annonser där annonsören har 2 bostäder att byta bort men bara kräver 1. Normalt sett så är man sannolikt intresserad av att få träffar även på såna annonser eftersom det knappast är något problem om du inte vill ha båda. Om det gäller hyresrätter och det skulle bli "en över" så kan annonsören säga upp den till hyresvärden och du blir knappast påtvingad fler än du vill...

Anledningen till att man kan vilja markera denna kryssruta är att man vill slippa få träffar på bostäder som ingår i 2-1 annonser eftersom såna byten är betydligt mer osannolika, såvida man inte råkar ha en väldigt attraktiv bostad. Det är ju nämligen på det viset att de som har 2 bostäder att byta bort har större möjligheter att vara kräsna och kan troligen i de allra flesta fallen hitta mer intressanta byten genom att göra ett 2-1 byte än de kan göra genom att bara byta bort den ena i ett 1-1 byte.


Upplåtelseform och bytets varaktighet

Om man har valt varaktigheten 'Permanent byte' så kan man välja att i sökningen endast få se bostäder som är hyresrätter eller bostadsrätter o.s.v. beroende på om man markerar en eller flera upplåtelseformer.

Om man däremot har valt varaktigheten 'Lånbyte' så kommer dessa markeringar att ignoreras eftersom det inte är relevant. Vid lånbyte blir det ju aldrig någon försäljning av bostadsrätt eller tomträtt o.s.v.

Om du är intresserad av både lånbyte och permanent byte och i sökformuläret därför inte har valt någon varaktighet d.v.s. har valt alternativet 'Ej angivet' så kommer markeringar av upplåtelseformen att matchas för annonsörer som är intresserad av lånbyte eller som har en upplåtelseform som överensstämmer med de eventuella markeringar som du har gjort (inga markeringar betyder samma sak som att man har markerat allt).

Exempel: Om du inte vill köpa en bostad utan bara är intresserad av ett lånbyte alternativt ett permanent byte av en hyresrätt så markerar du lämpligen 'Ej angivet' som varaktighet samt upplåtelseformen Hyresrätt. Då får du matchningar på hyresrätter (oavsett om annonsören vill göra permanent byte eller lånbyte) samt såna bostadsrätter, tomträtter o.s.v. där annonsören har markerat intresse för lånbyte.


Information till den som har 2 bostäder att byta bort

Om ni har 2 bostäder att byta bort och fyller i båda bortbytes kolumnerna och gör en 2-1 sökning (eller 2-2 sökning) så får ni bara matchningar mot annonsörer som kräver 2 bostäder i byte. Du har dock (troligen) inget emot att bara byta bort den ena om du skulle hitta ett bra byte, eftersom den andra som då "blev över" alltid kan sägas upp till hyresvärden om det gäller hyresrätter.

När du har gjort en 2-1 sökning så kan du klicka på 'Ändra sökning' och sedan välja en 1-1 sökning mot den bostad som du har fyllt i uppgifter om i den vänstra kolumnen med bostäder som bortbytes. För att göra en sökning mot den högra bostaden ska du markera kryssrutan 'Sök med den högra bostaden vid 1-1 eller 1-2 sökning'. Genom att göra på det sättet så behöver du alltså inte fylla i information om den högra bostaden en gång till...

Observera också att när du har gjort dina sökningar så kan du spara sökresultaten som favoriter/bokmärken (t.ex. två st. 1-1 sökningar mot dina respektive bortbytesobjekt samt en 2-1 sökning) för att slippa fylla i dem varje gång. Alternativ kan du bara spara ett bokmärke till det ifyllda sökformuläret med båda dina bortbytes bostäder, och sedan varje gång bara ändra på 'Antal bytesobjekt' (1-1 eller 2-1) samt markera eller avmarkera kryssrutan 'Sök med den högra bostaden'.


Detaljerad ömsesidig jämförelse av alla byteskrav

På varje sida som visar en bytesannons så kan man skriva in sitt eget annonsnummer samt välja ett av följande tre alternativ (om man inte redan har satt en cookie):

 1. Sätt EJ cookie
 2. Sätt en sessions cookie
 3. Sätt en persistent cookie

Oavsett vilket av alternativen ovan som man väljer så kommer man (när man klickar på knappen 'Jämför krav') att få se en sida som visar en ömsesidig jämförelse av annonsörens bostad/bostäder och byteskrav och dina egna bostad/bostäder och byteskrav. Detta är alltså ett snabbare sätt att konstatera om ett direktbyte verkar vara möjligt än att själv läsa igenom alla byteskraven i annonsen. Sökformuläret innehåller nämligen bara de allra vanligaste kraven närmare bestämt område, yta, antal rum, hyra, bostadstyp och upplåtelseform och det finns fler alternativ som man kan ställa krav på i sin annons, t.ex. hyra per kvm, max pris (för icke-hyresrätt), max månadsavgift (för bostadsrätt), kökstyp, byggnadsår, parkeringskrav, balkong, våning, fastighetsägare (t.ex. krav på allmännytta som hyresvärd eller krav på HSB-förening för bostadsrätt).

Om man väljer något av alternativen som sätter en cookie så kommer det att medföra att man i fortsättningen när man tittar på bytesannonser inte behöver skriva in sitt eget annonsnummer för att göra en detaljerad ömsesidig jämförelse av byteskraven, utan då kommer i stället en länk att visas som leder direkt till en detaljerad jämförelse av byteskraven mellan den egna annonsen och den annons man f.n. tittar på.

Skillnaden mellan de två cookie-alternativen (sessions kontra persistent) är att en persistent cookie lagras på hårddisken så att den finns kvar nästa gång man besöker sajten, så att man därmed inte behöver skriva in sitt annonsnummer varje gång). En persistent cookie är alltså det bekvämaste alternativet för den som använder en egen dator. En sessions-cookie däremot lagras inte på hårddisken utan den kommer automatiskt att försvinna när webbläsaren stängs så att man därmed måste skriva in det igen nästa gång man besöker sajten.

Oavsett vilket cookie-alternativ man väljer så kan man ta bort cookien genom att klicka på en länk (som visas på den sida man hamnar på genom att klicka på frågetecknet intill jämförelse-länken).


Antalet i byteskravet kontra antal alternativa kravprofiler

En annonsör som kräver en bostad i byte kan ha flera kravprofiler, t.ex. etta i innerstan eller tvåa i förort i ett annat krav. Å andra sidan kan en som kräver två bostäder ha endast en alternativ kravprofil om man har samma krav på båda bostäderna.

Här är ett exempel på hur ett byteskrav skulle kunna se ut överst i en annons.

Antal byteskrav 2 önskas

Annonsören kräver 2 bostäder i bytet enligt nedanstående tabell
Bostadskrav:  
Nr 1
("Kalles krav")
Nr 2
("Stinas krav")
Alternativ kravprofil
1 rum, minst 30 kvm, Stockholm...
Minst 2 rum, minst 50 kvm, Solna...
(länkarna ovan leder ingenstans på denna sida men i en riktig annons leder de till en mer detaljerad beskrivning av respektive kravprofil)

En annonsör behöver förstås inte vilja separera bara för att man vill byta till sig två bostäder men det underlättar förståelsen av kraven i tabellen om man enligt ovan tänker sig att den första kolumnen motsvarar den ena personens krav och den andra kolumnen motsvarar den andra personens krav...

Exempel-tabellen ovan skulle betyda att du kan byta med denne annonsör om du har något av följande två alternativ:

 • 2 lägenheter i Solna på minst 2 rum och 50 kvm
 • 1 lägenhet i Solna på minst 2 rum och 50 kvm OCH 1 lägenhet i Stockholm på minst 30 kvm

Däremot duger det inte om du har 2 lägenheter i Stockholm på minst 30 kvm, eftersom en sådan lägenhet bara duger åt Kalle, medan det enda som Stina vill ha är en tvåa i Solna...