Byta bostad och lägenhet bytes i bytesannonser m.m.

Bostadsannonser med bostäder och lägenheter


Hemsidan
Logga in
Visa annons nr
Säljes - Visa
Säljes - Sök
Uthyres - Visa
Uthyres - Sök
Önskas - Visa
Önskas - Sök
Bytes - Visa
Bytes - Sök
Information
F.A.Q. (frågor)
Nyheter

OBS ! Informationen nedan är inte aktuell. Se meddelandet 2016-08-30

Innehållsförteckning för denna sida med information om bostadsannonser:

 

Mer information om bytesannonser finns på en separat sida.


 
 • Gratis annonsering

  Det är gratis att bostadsannonsera i alla annonskategorier d.v.s. här är det gratis även för privatpersoner som vill sälja sin egen bostad utan mäklare och därmed inte heller får annonsera hos Hemnet och Bovision.
  OBS! Detta är relevant information inte bara för den som annonserar utan även för dig som söker bostad. Om du t.ex. vill få kännedom om alla bostäder som är till salu, så räcker det nämligen inte med att besöka Hemnet och Bovision, eftersom dessa sajter endast innehåller objekt som säljs via mäklare. Hos Ny Bostad får alltså privatpersoner också annonsera ut sina egna bostäder även om de inte har anlitat någon mäklare. Dessutom kan man här annonsera gratis i samtliga kategorier (alltså inte endast säljes), närmare bestämt bytes, säljes, uthyres samt önskas hyra eller köpes.


 • Rapportera oseriösa annonsörer

  Ny Bostad förebehåller sig rätten att radera misstänkta annonser, t.ex. pga problemen som beskrivs i notisen 2010-05-05.

  Om du kommer i kontakt med en annons/annonsör som du vet är oseriös så är det förstås bra om du rapporterar detta. Observera dock att åtgärder inte kan vidtas på hur lösa grunder som helst, så det är därför mycket önskvärt om du kan argumentera/motivera din anklagelse på ett sätt som går att verifiera.

  Som ett konkret exempel kan nämnas den annons som skapades 2009-01-07 (och raderades av Ny Bostad senare samma dag) där annonsören endast ville hyra ut till en kvinna och uttryckligen skrev att "Enda kravet är att ligga med mig". I det fallet var det oerhört enkelt att fatta beslutet att radera annonsen. Om du däremot via en telefonkontakt skulle få höra ett liknande krav så finns det inga bevis som Ny Bostad kan åberopa vid en eventuell motanklagelse där bostadsannonsören anser sig ha blivit förtalad av dig (via ditt klagomål till Ny Bostad).

  Ny Bostad kan alltså inte radera annonser utan vidare baserat på hörsägen som skulle kunna vara falska anklagelser. Om du i en liknande situation som ovan (t.ex. krav på sex alltså) kan bevisa din anklagelse med en ljudinspelning av telefonsamtalet så bör du förstås vända dig till polisen med din anklagelse. Då kan du också skicka ett mail till Ny Bostad med information om att du har gjort en polisanmälan mot den person som krävde sex i samband med sin bostadsannonsering, för att själva annonsen ska raderas.

  Tänk på att Ny Bostad faktiskt inte är en polis/åklagar-myndighet. Detta kanske kan framstå som ett självklart påpekande, men det är tyvärr ett faktum att det finns en del personer som ställer orimliga krav på en annonssajt som tillhandahåller ett annonsforum med gratisannonser. Vissa verkar tro att finns stora resurser att lägga på utredningsarbete, som inte ens polis/åklagare alltid kan ägna sig åt pga resursbrist och svårigheter med avseende på beviskrav.

  Ett annat exempel på en oseriös annons är från början/mitten av april 2009 där annonsören utgav sig för att vilja hyra ut en lägenhet i Stockholms innerstad, samtidigt som vederbörande befinner sig utomlands och erbjuder intressenterna att skicka nycklarna mot förskottsbetalning.

  I det sistnämnda fallet var det flera samverkande faktorer (som alla inkom per mail den 16-17/4) som kunde avgöra att annonsören var en skojare. Bland annat var bilderna i annonsen stulna från en annan bostadssajt som kontaktade Ny Bostad för att påpeka bildstölden. Den påstådda fastighetsägaren enligt annonsen var ett bostadsföretag i Stockholm, som erhöll många förfrågningar om den uppgiva adressen där de inte ens äger några lägenheter, och därför kontaktade Ny Bostad. Dessutom kontaktades Ny Bostad av ett expresstransport-företag som blev inblandat eftersom bluff-annonsören påstod att de skulle vara en mellanhand som skulle ta emot pengarna och leverera nycklarna. En vanlig besökare kontaktade också Ny Bostad, och bifogade då en mail-växling där det framgår hur bluffen var tänkt att genomföras. Avsikten förefaller ha varit att bluff-annonsören skulle skicka en faktura som utger sig för att komma från expresstransport-företaget men i stället uppger ett eget bankkonto dit man vill ha förskottsbetalningen.

  Uppdatering 2010-05-05:
  P.g.a. frekvent återkommande (under våren 2010) bluff-annonser av ovanstående typ (dvs "jag är enda personen med nycklarna"-historien) så kommer annonser att raderas om det finns goda skäl för misstanke.

  Om du vill rapportera en oseriös annons så finns epost-adressen i avsnittet "Support" på denna sida.


 • Använd alltid sunt förnuft vid dina kontakter med annonsörer

  Ny Bostad är en annonsplats där vilken besökare som helst enkelt kan bostadsannonsera gratis. Detta innebär också att inga annonsörer är "godkända" av Ny Bostad, utan du måste alltid själv använda ditt eget sunda förnuft vid dina kontakter med annonsörerna.

  Det finns massor av webplatser med annonser på internet, och om du kontaktar en annonsör för att köpa en vara och kommer överens om att betala i förskott så tar du förstås en risk att du aldrig kommer att erhålla någon vara. Om du väljer att chansa och vara godtrogen så kan du inte sedan anklaga webbplatsen för dina förlorade pengar. Samma sak gäller f.ö. radannonser i papperstidningar, t.ex. om du kommer överens med en säljare om att mot postförskott lösa ut ett paket som sedan visar sig vara en tegelsten eller dylikt så är det inte rimligt att anklaga tidningen som publicerade radannonsen.

  När det gäller bostadsannonser så kan det finnas många mer eller mindre innovativa sätt för bluffmakare att försöka blåsa folk på pengar. Ett exempel är från april 2009 och finns under rubriken "Rapportera oseriösa annonsörer" där en falsk annonsör ville lura av folk pengar genom att säga sig vara utomlands och därför vilja skicka nycklarna mot förskottsbetalning samtidigt som man försökte ge ett seriöst intryck genom att låtsas deponera förskottet hos expresstransport-företaget som sedan skulle lämna ut nycklarna.

  Det är alltså samtliga besökares eget ansvar att inte låta sig luras av eventuella bluffmakare ! (se t.ex. citat från chefen vid polisens bedrägerirotel, angående att man inte får vara hur godtrogen som helst, på sidan med mer Information angående bluffannonser)

  När det gäller det ovan nämnda exemplet från april 2009, så kan det även nämnas att det var enkelt att m.h.a. annonsen i texten googla fram (kvällen den 17/4) åtminstone sju andra svenska webbplatser (dvs förutom Ny Bostad) med bostadsannonser som hade en motsvarande bluff-annons publicerad på sina sajter. Detta problem är alltså inte något som är unikt förekommande för webbplatsen Ny Bostad, utan bluffmakare försöker förstås annonsera överallt. Det är faktiskt inte särskilt realistiskt att kräva att ett annonsforum ska kunna "garantera" seriösa annonser. Det är i synnerhet inte realistiskt för en sajt som erbjuder gratisannonser (dvs har små intäkter/resurser och möjligheter att ägna sig åt polisiärt detektivarbete för att i förhand försöka konstatera huruvida en annonsör är en skojare eller inte).


 • Support/felanmälan/problem/hjälp

  Observera att all support sker via epost (och inte telefon) som dessutom brukar läsas/besvaras utanför normala arbetstider (eftersom sajten administreras på fritiden som en bissysla vid sidan om vanligt heltidsarbete). Det är alltså meningslöst att skicka ett mail där du bifogar ett telefonnummer och bara skriver något i stil med "Ring mig snarast!"
  (och när det gäller telefonkontakter så är dessa f.ö. särskilt icke-önskvärda när det gäller anklagelser mot andra annonsörer, dvs om du anklagar en annonsör för något som visar sig vara felaktigt/förtal, och om vi endast skulle ha haft kontakt per telefon så är det svårt för Ny Bostad, utan telefoninspelningar, att bevisa att anklagelsen kom ifrån dig)

  Information angående eventuell skräppost via svarsformuläret
  (notis 2005-07-05)

  Läs först vanliga frågor !

  Om du har någon fråga som inte finns besvarad på länken ovan så kan du höra av dig till support@ny-bostad.se om du skulle ha problem, och beskriv problemet så noggrant som möjligt men

  Skriv t.ex. inte bara att 'Jag kan inte skapa en annons' utan skriv hur långt du kommer d.v.s. kan du logga in över huvud taget så att du kommer förbi inloggningssidan där du skriver in användar ID och lösenord ?

  Skriv också om du får något felmeddelande t.ex. 'Databasen fungerar inte för tillfället' eller något liknande ?

  Det kan också vara en fördel om du berättar vilket operativsystem som du använder (Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows XP, Macintosh, Linux, ...) och vilken webbläsare och version som du använder, t.ex. Internet Explorer 6.0, Internet Explorer 5.5, Netscape 7.0, Mozilla 1.2.1 o.s.v...

  Om du inte vet vilken webbläsare som du använder så kan du i webbläsaren välja Hjälp (eller Help) i menyn lägst upp till höger, och därefter välja alternativet Om (eller About) så brukar det stå vad din webbläsare heter och vilket versionsnummer den har.

  Kopiera och skicka också den texten som du ser på sidan med webbläsarinformation
  Den sidan visar nämligen dynamisk information om den webbläsare som du använder just nu, och här är ett exempel på hur den kan se ut:
  Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98)


 • Radering av din annons

  När du vill radera din annons så gör du det genom att först logga in på samma sätt som när du skapar en annons, och sedan väljer du helt enkelt alternativet 'Radera annons'.

  När någon skickar ett svar på en annons via Ny Bostad's svarsformulär så bifogas alltid en uppmaning till annonsören om att vederbörande bör radera annonsen om den inte längre är aktuell.

  Om du inte förlänger din annons så kommer den dessutom att raderas automatiskt vid någon av följande situationer:

  • när det var 30 dagar sedan annonsen senast skapades, ändrades eller förlängdes.
  • när budgivningsdatumet i en säljes-annons har passerat.
  • när t.o.m. datumet i en hyres- eller uthyres -annons har passerat.

  Innan en annons automatiskt raderas p.g.a. någon av ovanstående anledningar så kommer det att skickas en påminnelse om att annonsen måste förlängas för att inte raderas. Denna påminnelse skickas i de flesta fall (om möjligt) 7 dagar innan raderingen. Det är dock förstås inte alltid möjligt att skicka en påminnelse så långt i förväg (t.ex. om du idag skulle skapa en säljes-annons med ett sista budgivningsdatum som är lika med imorron så är det förstås omöjligt).


 • Byte av email-adress

  När du skickar efter ett användar ID och lösenord från annonsera-sidan så skickas det till den email-adressen som du uppgav i formuläret, så att det därmed bara är du som får tillgång till det och kan logga in. På det viset vet man att en annonsörs email-adress är korrekt (eller åtminstone vet att den någon gång har varit korrekt och fungerande). Annars skulle nämligen inte vederbörande kunna ta emot ett email med sitt lösenord och kunna skapa en annons.

  För att säkerställa (i så stor utsträckning som möjligt) att email-adressen förblir korrekt (annars kan du ju inte få några mail-svar på dina annonser !) är det lite extra krångligt att byta den email-adress som är kopplade till dina annonser.

  Den situation som man vill undvika är nämligen följande: 'En användare byter email-adress i systemet genom att skriva in en ny email-adress men stavar då fel så att det blir en felaktig adress som sparas i databasen. Senare nån gång så har användaren glömt bort sitt lösenord och vill skicka efter en påminnelse, men problemet är då att systemet innehåller en felaktig emailadress så att användaren inte får mailet som innehåller lösenordet'. Denna siutation innebär alltså att man förstås inte kan ändra på sin annons om man inte kan logga in, men ett kanske ännu värre problem är att du inte kan bli kontaktad via email av de som läser din annons om den visade email-adressen är felaktig.

  Detta potentiella problem löses genom att man måste bekräfta ett byte av email-adress genom att klicka på två olika länkar som skickas till den gamla respektive nya adressen. Dessa länkar innehåller olika slumpmässiga textsträngar som man inte kan gissa sig till, och bytet av email kommer inte att träda i kraft förrän båda länkarna är besökta.

  Anledningen till att du måste bekräfta via en länk till den nya email-adressen är att motverka det beskrivna problemet ovan d.v.s. säkerställa att den inskrivna email-adressen är korrekt. Anledningen till att du även måste bekräfta via en länk som skickas till den gamla email-adressen är att minska risken för att någon annan som använder samma dator (kanske en offentlig dator) utan att du har loggat ut, och då byter din email-adress, men detta kommer då alltså inte att fungera såvida inte den personen även kan logga in och kolla din email...


 • Bostadsannonser i samtliga annonskategorier

  Ny Bostad är en heltäckande sajt med gratis bostadsannonser i alla kategorier, d.v.s. säljes, uthyres, önskas (hyra eller köpes) samt bytes.
  Säljes-annonserna har funnits sedan starten 2002-08-01 och uthyres- och önskas hyra -annonserna har funnits sedan 2003-01-31 och den senaste annonskategorin med bytesannonser är ny fr.o.m. 2003-05-17.

  När det gäller bytesannonserna så kommer det antagligen senare att skapas funktioner för ömsesidiga matchningar av byteskraven för trekantbyten och fyrkantbyten mellan de registrerade bostäderna som kommer att pusslas ihop automatiskt. Alla annonsörer som har skapat en bytesannons kommer att få ett email med en påminnelse om när funktionen är klar så att man kan börja söka kedjebyten.


 • Angående externa länkar till mer information om ett objekt

  Det finns en rad i annons-formuläret som heter "Mer information" (och kan innehålla en länk till en annan websida) och syftet med denna länk är att den ska leda direkt till en sida som innehåller mer information (helst med bilder) om det aktuella objektet som surfaren uppenbarligen är intresserad av när vederbörande har klickat in sig på en annons, utan att denne ska behöva behöva göra ytterligare klickningar/sökningar från en hemsida.

  Det är alltså inte meningen att denna länk ska leda till en annan annonssajts eller en mäklares hemsida.

  Nedan visas några konkreta exempel på ovanstående:

  Hemside-länkar som Ny Bostad ej tillåter på raden "Mer Information":
  http://www.bovision.se/
  http://www.house4sale.se/
  http://www.bythus.com/
  http://www.maklarfirman.se/


  Direkt-länkar som Ny Bostad tillåter på raden "Mer Information":
  http://www.bovision.se/bin/cgicache.dll?26133703,2195
  http://www.house4sale.se/showGrBrf.asp?id=101995620
  http://www.bythus.com/bostad85
  http://www.maklarfirman.se/objekt.asp?id=12345

  Ny Bostad förbehåller sig rätten att manuellt radera länkar till websidor som Ny Bostad av någon anledning inte vill generera trafik till. Det kan även finnas ett antal fördefinierade specifika sajter som det inte är tillåtet att länka till, så att det alltså inte ens går att spara en annons som innehåller en länk till en sådan sajt. Om du försöker så kommer du då att få ett felmeddelande så att du kan plocka bort länken (givetvis får man då inte heller kringgå detta genom att använda motsvarande IP-adresser som leder till den ej önskvärda sajten).


 • Angående kartlänkarna

  Kartlänkarna som visas i annonserna genereras automatiskt med hjälp av den kommun och den postort som annonsören markerar, samt den gatuadress som skrivs in. Annonsörerna har kryssrutor i sina annonsformulär där de kan markera om någon av (eller båda) kartlänkarna som används (till Eniro respektive Maporama) inte fungerar och därmed inte ska visas. Förhoppningen är att annonsörerna ska hjälpa till med detta, så att onödiga länkar (som ändå inte fungerar) inte alls kommer att visas och lura alla som klickar på dem och blir besvikna...

  Du som annonserar bör försöka se till så att åtminstone någon av kartlänkarna fungerar. Om du har skrivit den exakta adressen d.v.s. inkluderat gatnumret och det inte fungerar så kan du prova att plocka bort numret. Det brukar ibland hjälpa, men ibland kan det vara tvärtom också, d.v.s. om du bara har skrivit gatnamnet men inget nummer så fungerar inte kartlänken så prova då att lägga till ett gatnummer, som dock inte *nödvändigtvis* måste vara den korrekta adressen. Om du inte vill avslöja den på internet, så kan du i fritextfältet skriva något i stil med att den exakta adressen kan erhållas i ett senare skede.


 • Omfattande sökfunktionalitet

  Ny Bostads ambition är att bygga upp en maximalt stor databas med så många bostadsannonser som möjligt, och för att detta ska uppnås så är bostadsannonseringen gratis.

  Sökfunktioner är viktiga i en stor databas med många annonser, så att man inte i onödan ska behöva klicka manuellt på varje annons i ett grovt sökresultat, utan det är ju det som datorer är till för. Det är webservern som ska göra grovjobbet och filtrera bort de annonser som du ändå inte är intresserad av.

  Du kanske är en av många som inte vill bo på nedre botten (p.g.a. insyn) eller tvärtom kanske bara vill bo på nedre botten t.ex. p.g.a fysiska begränsningar, och har irriterat dig på övriga sajter med bostadsannons där man måste klicka på varje annons för att få se vilken våning den ligger på och om den har balkong eller inte. När du söker objekt hos Ny Bostad kan du välja vilken våning du vill bo på, så att du slipper slösa tid på att läsa andra annonser, och om du har balkongkrav så kan du även göra ett sådant sökkriterie.

  Ny Bostad har både lägenheter och villor/radhus o.s.v. och dessa kan sökas samtidigt om man är intresserad av båda. Det finns f.n. två rader (sökparametrar) i det avancerade sökformuläret för bostäder till salu som är specifika för "icke-lägenheter", närmare bestämt tomtyta, samt några kryssrutor såsom lusthus, friggebod m.m. Om du kryssar för något av dessa som ett krav, eller fyller i ett önskat intervall för tomtyta så kommer dessa inte att appliceras för lägenheter, för i så fall skulle det ju inte vara någon mening att kunna göra båda sökningarna samtidigt när tomtytan ändå alltid blir 0 för lägenheter.

  När det gäller kryssrutor i sökformuläret så gäller det generellt att "alla kryss = inga kryss" d.v.s. det är ingen mening (utan bara slöseri på tid) att kryssa för alla rutor inom ett visst område. Det finns även några parametrar där man kan välja om det räcker med något av alternativen eller om alla är krav, t.ex. om man har krav på både Jacuzzi och Bastu, eller om det räcker med det ena, för att det ska vara intressant. För övriga grupper av kryssrutor som inte har denna extra möjlighet gäller det att man får träffar på en av dem, och att inte alla är krav, vilket ofta är det naturliga, t.ex. om man kryssar för balkong mot söder, öster och väster, så är det mest troligt att man nöjer sig med något av dem och inte kräver alla.

  De geografiska markeringar som du gör utförs som en "eller"-sökning, d.v.s. om du t.ex. skulle markera Västra Götalands län och Stockholms kommun, så räcker det förstås med att ett objekt uppfyller ett av dessa villkor och således finns antingen i Stockolms kommun eller i Västra Götalands län. Någon annan tolkning vore ju inte rimlig... Om du däremot markerar ett sammanfallande område, dvs både ett större område och ett mindre område, t.ex. Stockholms län samt Stockholms kommun, så kommer det större området att ignoreras, och den tolkning som görs av sökprogrammet är att du är endast intresserad av Stockholms kommun (annars skulle du ha nöjt dig med att markera hela länet, alternativt markerat flera kommuner i länet). Motsvarande gäller för stadsdelar, dvs om du markerar stadsdelar i en kommun, så kommer du bara att få träffar på objekt i dessa stadsdelar och inte hela kommunen även om du samtidigt har markerat kommunen.


 • Angående svarthandel med hyresrätter

  Den som säljer ett hyreskontrakt kan dömas till fängelse i upp till två år. Om du blir kontaktad av en person som vill ha svarta pengar för ett förstahandskontrakt så har den personen redan begått ett brott eftersom det är olagligt att begära ersättning (det är alltså inte endast om man fullföljer en svart försäljning som man begår brott !) för ett förstahandskontrakt. Trots detta så omsätter den svarta marknaden miljardbelopp bara i Stockholm och endast 53 procent av stockholmarna tror att det är ett brott att köpa svarta lägenheter, d.v.s. 47 procent tycker tydligen att det är okej att med plånbokens hjälp tränga sig före i bostadskön med över 85000 personer och därmed bidra till att kötiden är över 10 år i innerstan (det är inte så många som vill säga upp sin hyresrätt och utan vidare lämna tillbaka den till hyresvärden när man i stället kan sälja den på den svarta marknaden).

  Ny Bostad tillåter inte annonser som antyder vare sig köp eller försäljning av hyresrätter. Ett köp är egentligen inte olagligt ur juridisk synpunkt, men att i en annons uttrycka vilja att betala svart ("hittelön", "flyttbidrag", "mellanskillnad" och dylika vanligt förekommande "kodord") kommer att betraktas som en uppmaning att någon annan ska begå brott genom att sälja svart. Dessutom kommer köparen troligen att själv sälja svart nån gång i framtiden för att "få tillbaka pengarna" som denne betalade i samband med att vederbörande på ett egoistiskt sätt trängde sig före i bostadskön, och därmed kommer att bidra till att upprätthålla den svarta marknaden.

  Oavsett om denna ståndpunkt (att betrakta svarta köpes-annonser som en uppmaning att begå brott) skulle hålla juridiskt eller inte så är det ändå Ny Bostads policy att inte acceptera annonser som innehåller antydningar om svarta köp. Uppenbara fall där någon uttryckligen skriver att hittelön önskas eller kan erbjudas kommer att leda till avstängning.

  Vidare förbehåller sig Ny Bostad rätten att redigera annonstexter som innehåller osakliga och tvetydiga formuleringar (som inte är uppenbara men skulle kunna vara en indikation att vilja sälja/köpa svart hyresrätt).

  Sammanfattning: Denna webbplats får inte missbrukas och kommer INTE tillåtas att utvecklas till ett annonsforum där svartköpare och svartsäljare kan få kontakt med varandra !


 • Om företaget Ny Bostad

  Företaget som äger denna webbplats med gratis bostadsannonsering heter 'Ny Bostad Sverige KB' men både företaget och sajten benämnes genomgående på dessa sidor med kortformen 'Ny Bostad'. Om du behöver hjälp eller vill klaga på en oseriös annonsör, se information under rubriken support.


 • Reklamplats (banner-annonsering)

  Det kan finnas en möjlighet för ditt företag att få reklam exponerad på Ny Bostad via 'Google's AdWords'. Om ditt företag har verksamhet inom t.ex. bostadslån eller något av de områden som länkas längst ner på en sida med en bostadsannons, d.v.s. badrum, hemförsäkringar, tapeter, vitvaror etc. så kan du nämligen försöka köpa sådana nyckelord via Google AdWords. När du har gjort det så kan dina annonser eventuellt komma att visas på Ny Bostad. Dock finns det inga garantier för detta eftersom det är Google's matchningsalgoritmer som avgör vilka sajter som är relevanta att visa dina annonser på. Å andra sidan har du inte så mycket att förlora om dina annonser skulle komma att visas på andra mindre relevanta sajter eftersom du ändå betalar per klick. Ett annat alternativ till att köpa nyckelord som motsvarar din verksamhet är att försöka köpa visningar på t.ex. någon av nyckelfraserna byta bostad eller byta lägenhet.


Flyttstädning